Poniżej zamieszczam przepis + fotorelację z
przygotowania pasty z awokado, która jest na tyle uniwersalna, że nadaje np.
jako dip do nachosów lub podpieczonej bagietki, nadzienie do naleśników czy
jako pasta na kanapki.
Składniki
Dojrzałe awokado
Pomidor
Jajko
Sok z cytryny
Przyprawy (sól, pieprz, chilli)
Dojrzałe awokado przekroić ostrym nożem wzdłuż
i ostrożnie usunąć pestkę, ale jej nie wyrzucać bo może się jeszcze przydać.
Następnie owoc obrać ze skóry, czarne plamy (jeżeli są) wykroić, a pozostałe
awokado pokroić w dość drobną kostkę. Pokrojony owoc przełożyć do miski i od
razu skropić sokiem z cytryny. Zapobiegnie to jego czernieniu.
Pomidora trzeba obrać ze skóry. W tym celu
należy wzdłuż i wszerz delikatnie go naciąć i sparzyć wrzątkiem. Gdy pomidor
jest mniej dojrzały można trochę dłużej potrzymać go we wrzątku (około 2
minuty). Następnie skóra powinna odejść bez większego problemu. Do pasty
będziemy używać tylko miąższu pomidora, tak więc trzeba usunąć gniazda
nasienne. Oczyszczony miąższ pokroić w drobną kostkę i dodać do miski z
awokado.
Jajko ugotować na twardo najlepiej w osolonej
wodzie, żeby obieranie nie przyprawiło problemów. Kroimy również
w drobną kostkę i dodajemy do innych składników. Przyprawiamy do smaku chilli, solą i pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy.
w drobną kostkę i dodajemy do innych składników. Przyprawiamy do smaku chilli, solą i pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy.
Wymieszaną pastę można włożyć na kwadrans do
lodówki lub konsumować od razu. Jeżeli wyszła większa ilość pasty
i chcemy ją przechować polecam włożyć do awokado usuniętą wcześniej pestkę co spowolni proces ciemnienia pasty (nie pytajcie mnie czemu tak jest bo nie wiem, ale działa).
i chcemy ją przechować polecam włożyć do awokado usuniętą wcześniej pestkę co spowolni proces ciemnienia pasty (nie pytajcie mnie czemu tak jest bo nie wiem, ale działa).
Pastę można jeść na różne sposoby. Poniżej
zamieszczam zdjęcia dwóch propozycji podania: naleśników faszerowanych pastą z
awokado i najzwyklejszych grzanek z pieczywa razowego podanego z awokadowym
dipem.
Smacznego!
RK
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz