czwartek, 31 marca 2016

Pomysł na śniadanie #2- Pasta z awokado

Pisałem już, że ubóstwiam awokado i ostatnimi czasy owoc ten gości często w moim menu. Awokado jest owocem bardzo zdrowym, zawierającym masę korzystnych dla naszego organizmu tłuszczy, witamin, a także jest bogatym źródłem białka. Jeżeli chodzi o mnie to te zalety, które wymieniłem schodzą na drugi plan bo awokado po prostu bardzo, bardzo mi smakuje, a jego uniwersalność jeżeli chodzi o formy serwowania jest wspaniała.

Poniżej zamieszczam przepis + fotorelację z przygotowania pasty z awokado, która jest na tyle uniwersalna, że nadaje np. jako dip do nachosów lub podpieczonej bagietki, nadzienie do naleśników czy jako pasta na kanapki.

Składniki
Dojrzałe awokado
Pomidor
Jajko
Sok z cytryny
Przyprawy (sól, pieprz, chilli)

Dojrzałe awokado przekroić ostrym nożem wzdłuż i ostrożnie usunąć pestkę, ale jej nie wyrzucać bo może się jeszcze przydać. Następnie owoc obrać ze skóry, czarne plamy (jeżeli są) wykroić, a pozostałe awokado pokroić w dość drobną kostkę. Pokrojony owoc przełożyć do miski i od razu skropić sokiem z cytryny. Zapobiegnie to jego czernieniu.

Pomidora trzeba obrać ze skóry. W tym celu należy wzdłuż i wszerz delikatnie go naciąć i sparzyć wrzątkiem. Gdy pomidor jest mniej dojrzały można trochę dłużej potrzymać go we wrzątku (około 2 minuty). Następnie skóra powinna odejść bez większego problemu. Do pasty będziemy używać tylko miąższu pomidora, tak więc trzeba usunąć gniazda nasienne. Oczyszczony miąższ pokroić w drobną kostkę i dodać do miski z awokado.

Jajko ugotować na twardo najlepiej w osolonej wodzie, żeby obieranie nie przyprawiło problemów. Kroimy również
w drobną kostkę i dodajemy do innych składników. Przyprawiamy do smaku chilli, solą i pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy.

Wymieszaną pastę można włożyć na kwadrans do lodówki lub konsumować od razu. Jeżeli wyszła większa ilość pasty
i chcemy ją przechować polecam włożyć do awokado usuniętą wcześniej pestkę co spowolni proces ciemnienia pasty (nie pytajcie mnie czemu tak jest bo nie wiem, ale działa).

Pastę można jeść na różne sposoby. Poniżej zamieszczam zdjęcia dwóch propozycji podania: naleśników faszerowanych pastą z awokado i najzwyklejszych grzanek z pieczywa razowego podanego z awokadowym dipem. 
Smacznego!

RK

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz