czyli potrawy, które Niemcy traktują jak dobra
narodowe.
Idealna potrawa według Niemca wygląda
następująca: musi być tłusta, sycąca i najlepiej w dużych ilościach. Kuchnia
niemiecka jest bardzo różnorodna. Można w niej odnaleźć wpływy z innych
europejskich kuchni np: francuskiej, włoskiej, tureckiej a nawet polskiej. Podczas
mojego półrocznego
(ale ten czas leci!) pobytu w DE, zdążyłem zaobserwować bez jakich dań, obywatele Republiki Federalnej Niemiec nie mogli by się obejść.
(ale ten czas leci!) pobytu w DE, zdążyłem zaobserwować bez jakich dań, obywatele Republiki Federalnej Niemiec nie mogli by się obejść.
1.
Brezel
Jest to rodzaj miękkiego
pieczywa z białej mąki przeważnie posypany gruboziarnistą solą lub żółtym
serem. W Polsce również dostępne,
jednak w Niemczech zdecydowanie bardziej popularne. Jedzą je wszyscy: dzieci, dorośli i staruszkowie nie zależnie od pory dnia. Dostępne są w niemalże każdym sklepie sprzedającym pieczywo, na stacjach benzynowych a nawet sprzedawane są ze specjalnie przystosowanych pojazdów gastronomicznych.
jednak w Niemczech zdecydowanie bardziej popularne. Jedzą je wszyscy: dzieci, dorośli i staruszkowie nie zależnie od pory dnia. Dostępne są w niemalże każdym sklepie sprzedającym pieczywo, na stacjach benzynowych a nawet sprzedawane są ze specjalnie przystosowanych pojazdów gastronomicznych.
2.
Curry Wurst
Pieczona, smażona lub
grillowana kiełbaska podawana z sosem na bazie ketchupu i curry. Od cała
filozofia potrawy za którą szaleją całe Niemcy,
a kupić ją można praktycznie w każdym mieście w jednej z porozstawianych na ulicach budek. Podawana zazwyczaj z frytkami lub z bułką.
a kupić ją można praktycznie w każdym mieście w jednej z porozstawianych na ulicach budek. Podawana zazwyczaj z frytkami lub z bułką.
3.
Flammkuchen
Jeżeli miałbym określić to
danie to powiedział bym, że jest to rodzaj pizzy na bardzo, bardzo cienkim
cieście z ubogą ilością składników.
Na ciasto przeważnie nakładany jest sos
śmietanowy, a dodatki stanowią cebula i boczek.
4.
Grillowana kiełbacha
Zupełnie nieskomplikowana
potrawa typu fast-food. Grillowana sporych rozmiarów kiełbasa, podawane w
przekrojonej na pół kajzerce z ketchupem
i musztardą (czasami też ze smażoną
cebulą lub białą kapustą) to jest to co Niemcy kochają jeść zarówno podczas
festynów jak i w przerwie na lunch. Potrawa łatwo dostępna, sycąca i tania.
5.
Maultaschen
Odpowiedniki polskich pierogów.
Oryginalny Maultaschen nadziany jest farszem z miesa mielonego, cebuli i
szpinaku. Ale podobnie jak w Polsce,
każda gospodyni ma swój sprawdzony, odpowiednio zmodyfikowany pod domowników przepis. Maultaschen są kwadratowe i podawane w rosole.
każda gospodyni ma swój sprawdzony, odpowiednio zmodyfikowany pod domowników przepis. Maultaschen są kwadratowe i podawane w rosole.
+ BONUS
Piwo
Tak. Wszystko wymienione
powyżej Niemcy kochają popijać piwem (chociaż, zauważyłem iż w zaciszu domowym
lubią czasami je zamienić na wino). Ilość rodzajów tego złotego trunku w DE
jest nie do zliczenia. Pils, export, radler, pszeniczne czy ciemne. Od tych w
plastykowej butelce za
0,30 eurocentów, aż po lokalne sprzedawane w 3 litrowych butelkach, których cena zaczyna się od 15 euro. Do wyboru do koloru.
0,30 eurocentów, aż po lokalne sprzedawane w 3 litrowych butelkach, których cena zaczyna się od 15 euro. Do wyboru do koloru.
Wszystkie potrawy wymienione
powyżej mają to do siebie, że smakują Niemcom bez względu na ich wiek i nic nie
zapowiada, żeby miały im się szybko znudzić. Mam nadzieję, iż podczas kolejnych
miesięcy mieszkania u naszych zachodnich sąsiadów, będę miał okazję poznać
kolejne potrawy ich kuchni, które (o ile będą tego warte) zostaną opisane na
blogu.
RK
Nie wiem czy dałabym radę z taką kuchnią.
OdpowiedzUsuńJem w sumie same lekkie rzeczy, pomijając słodycze, ale gdybym miała czymś takim odżywiać się częściej niż raz na miesiąc, chyba bym nie wyrobiła :) Te pierożki ciekawie wyglądają :)
Ja, niestety czasami nie mam wystarczająco silnej woli, żeby zrezygnować z zjedzenia czegoś wyjątkowo paskudnie tłustego i niezdrowego...
Usuń