Dzisiaj postanowiłem zrobić babeczki warzywne,
które według mnie idealnie się sprawdzą w roli śniadaniowego posiłku w połączeniu
z np. sałatką z pomidorów i cebuli. Zapraszam do obejrzenia kuchennej
fotorelacji.
Do wykonania babeczek użyłem marchewki,
cukinii, 3 kolorów papryki, jajek, pestek dyni, odrobinę sera żółtego, łyżkę
mąki, odrobinę proszku do pieczenia (ale nie trzeba go dodawać) i przypraw
takich jak pieprz, sól i mieszanka ziół włoskich.
Cukinię i marchew obrałem i starłem na tarce z
grubymi oczkami. Dodatkowo startą cukinię przełożyłem na sitko, posypałem solą
i odstawiłem żeby puściła wodę po czym ją odcisnąłem. Paprykę posiekałem w
drobną kostkę.
Wszystkie warzywa wrzuciłem na odrobinę
rozgrzanej oliwy i chwilę smażyłem dodając do nich mieszankę ziół.
W między czasie do miski wbiłem jajka, dodałem soli i pieprzu i odrobinę proszku do pieczenia.
W między czasie do miski wbiłem jajka, dodałem soli i pieprzu i odrobinę proszku do pieczenia.
Gdy warzywa trochę ostygły wrzuciłem je do
jajek dodałem ser żółty i mąkę po czym dokładnie wszystko ze sobą wymieszałem.
Gotową masę przełożyłem do formy aluminiowej
na muffiny na koniec posypując każdą porcję kilkoma nasionami dyni. Ja użyłem
dodatkowo foremek papierowych, ale równie dobrze można formę posmarować
tłuszczem i oprószyć bułką tartą i też będzie dobrze.
Po 20 minutach pieczenia w piekarniku
nastawionym na 200 stopni z funkcją grzania góra- dół babeczki były gotowe.
Babeczki wyłożyłem na kratkę, żeby ostygły.
Mi wyszło 9 babeczek, które wystarczą mi na 3
dni. Będę je przechowywał w lodówce w zamkniętym pojemniku. Oczywiście takie
babki mogą też być zaserwowane na kolację.
Smacznego!
RK
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz