których nie może zabraknąć na moim talerzu!
Powoli, powoli zbliża się sezon grillowy (ja
mam możliwość całorocznego grillowania, mi jednak dania smakują najlepiej na
świeżym powietrzu i przyrządzone na tradycyjnym węglowym grillu), dlatego
postanowiłem zrobić zestawienie 8 dań z grilla, które są moimi ulubionymi i bez
nich trudno mi sobie wyobrazić idealne barbecue. (kolejność alfabetyczna).
1. Boczek.
Co prawda w sklepach można kupić gotowe
kawałki boczku w marynacie z przeznaczeniem na grilla. Nie mam zbytnio zaufania
do takiego mięsa, ponieważ omasta z jaką
mięso jest wymieszane potrafi „maskować” ewentualną nieświeżość mięsa.
Najlepiej przygotować taki boczek samemu, tym bardziej iż nie trwa to długo, a
smak boczku we własnoręcznie zrobionej marynacie o niebo lepszy.
2. Grillowana kromka chleba namoczona o omaście.
Grilla, bez tego genialnego w swej prostocie
rarytasu nie mogę nazwać „prawdziwym” grillem. Odkąd tylko pamiętam, grillowana
kromka pieczywa wysmarowana marynatą, która pozostała w pojemniku po mięsie
była dla mnie jednym
z największych przysmaków związanych z grillowaniem.
z największych przysmaków związanych z grillowaniem.
3.Karkówka.
Najlepiej taka, która była odpowiednio
wcześniej przygotowana i leżakowała w lodówce w towarzystwie omasty.
4. Grillowana kiełbasa.
Oczywiście nie mogło zabraknąć na tej liście
najpopularniejszej potrawy z grilla czyli kiełbasy. Podczas grillowana oprócz
tej standardowej kiełbasy wieprzowej lubię czasami zjeść białą lub taką z
przewagą innego rodzaju mięsa
np. cielęcego. Oczywiście kupna gotowych kiełbasek przygotowanych specjalnie na grilla nie wchodzi w grę. Przygotowanie tego dania jest tak proste i mało czasochłonne że wstyd nie zrobić tego samemu.
np. cielęcego. Oczywiście kupna gotowych kiełbasek przygotowanych specjalnie na grilla nie wchodzi w grę. Przygotowanie tego dania jest tak proste i mało czasochłonne że wstyd nie zrobić tego samemu.
5. Kukurydza.
Każdy kto lubi zajadać się gotowaną kukurydzą
w kolbie nie pogardzi na pewno wersją grillowaną. Wystarczy odrobina oliwy,
soli pieprzu, 20 minut na grillu, a później to już niebo w gębie.
6.Masło czosnkowo-ziołowe.
Klasyczne, przygotowane wcześniej aby się „przegryzło”.
Jeżeli jest tylko taka możliwość, czosnkowo-ziołowe masło pojawia się u mnie na
grillowym stole. Pasuje ono idealnie do grillowanych ryb, mięs pieczywa, bądź
ziemniaków.
7.Warzywa.
Jestem typowym mięsożercą (co widać po tej
liście), jednak jako dodatek do grillowanych mięs lubię przekąsić sobie jakieś
warzywo. Cukinia, pomidor,papryka, pieczarki czy bakłażan nadają się idealnie
na grilla i w połączeniu z innymi daniami smakują wybornie.
8.Żeberka.
Koniecznie w marynacie ostro-miodowej. Gdy
przed rozpoczęciem grillowania jest więcej czasu, żeberka można trochę
podgotować przed włożeniem ich do omasty. Dzięki temu, czas grillowana będzie
zdecydowanie krótszy.
Wszystkie potrawy wymienione powyżej +
towarzystwo dobrych znajomych + ładna pogoda razem tworzą przepis na idealnego
grilla!
RK
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz